J. Baaij Hoveniers. Capelle aan den IJssel

Slakken.

 

Landbewonende soorten zoeken plaatsen op waar de relatieve luchtvochtigheid hoog is. Daarom leven veel soorten verscholen in de vegetatie, onder afgevallen bladeren of dood hout, onder stenen, in spleten, etc. De meeste soorten mijden de zon hoewel een aantal zich heeft aangepast aan een leven in een droge en hete omgeving. Veel soorten zijn vooral of zelfs alleen 's nachts actief of komen tevoorschijn na een regenbui. De meeste slakken hebben een onopvallende verschijning om geen vijanden aan te trekken

In april worden de eerste eitjes in hoopjes van 20 tot 30 vlak onder het grondoppervlak gelegd. Een slak kan tot 500 eitjes leggen. De eitjes zijn wit doorschijnend. Drie weken later komen de eitjes uit en twee maanden later zijn de slakken volwassen. De slakken paren meestal in het voor- en najaar.

 

 

 

slak    Alhoewel slakken sommige planten aanvreten en daarmee het aangezicht van de tuin er niet mooier op maken, hebben ze ook een goede functie. Lang niet alle planten worden door de slakken aangetast en ze zorgen voor het opruimen van bladeren.

Maar belangrijker nog ze zijn een prooi voor vogels en egels. Dus als u slakken bestrijdt verdwijnen deze dieren  ook uit uw tuin.
 

 

 

 

 

Slakken milieuvriendelijk bestrijden.

slak    Natuurlijke vijanden gebruiken.

    Eenden, egels, glimwormen, kikkers, kippen, libellenlarven, loopkevers, padden, parelhoen, reptielen, enkele spinnen, o.a. de hooiwagen, vliegenlarven, Vogels,

 

 

Naaktslak eieren

slak    Slakken rapen.

    Als het donker is de slakken uit de tuin rapen. Kost tijd maar is zeker doeltreffend.

Slakken leggen hoopjes van glazige, ronde eitjes. Als u ze tegen komt, kunt u ze vernietigen.

 

 

 

slak    Slakkenschuilplaatsen opruimen:

    Slakken houden van vochtige omstandigheden en verschuilen zich overdag tegen droogte en warmte. Het spreekt voor zich dat het opruimen van deze schuilplaatsen al een stap in de goede richting is. Potten en stapels stenen, afgevallen bladeren maar ook een afdeklaag van boomschors, stro of gras zijn geliefde schuilplaatsen. De composthoop kan ook een slakkenparadijs zijn. Het gevaar bestaat dat men met de compost ook de slakken en eieren over de tuin verspreidt. Stroken hoog gras rond bv. boomstammen en ook dichte bodembedekkers zoals bv. klimop zijn voor slakken uitverkoren plekjes. Het is natuurlijk onmogelijk om al deze potentiële schuilplaatsen op te ruimen maar een aantal is zeker wel doen.
 

 

slakPreventieve maatregelen nemen:
   
Schoffelen kan een preventieve maatregel zijn. De bovenste grondlaag droogt dan een beetje uit en je hebt minder grote aardkluiten waar de slakken overdag graag tussen en onder schuilen.

 

 

slakBiologische bestrijden:

    U kunt ook aaltjes (nematode Phasmarhabditis hermaphrodita) inzetten als milieuvriendelijke biologische bestrijdingsmethode tegen slakken in uw tuin. Aaltjes parasiteren op de slak, en sterven als er geen slakken meer zijn.


 

Chemische bestrijding:

    Gebruik van chemische middelen vind ik af te raden. Slakkenkorrels zijn niet alleen giftig voor slakken en schadelijk voor het milieu. Ze zijn ook schadelijk voor vogels, egels, huisdieren en niet te vergeten nieuwsgierige  kinderen. Een ongelukje is gauw gebeurd.

 

De chemische bestrijdingsmiddelen tegen slakken hebben als werkzame stof metaldehyde, of methiocarb.

 

 

 


 

 

Meer informatie:

 

www.milieucentraal.nl/

 

 

 

 


 

 

  [Homepage]  [Ontwerp]  [Aanleg]  [Onderhoud]  [Overzicht website]

 

Laatst bijgewerkt d.d. 29-07-08

J. Baaij Hoveniers, Capelle aan den IJssel. 010 - 450 20 67

 

.