Vaste Plant van het jaar

2002

Hemerocallis (daglelie)

 

Daglelie een dankbare plant voor elke siertuin

De Nederlandse vaste planten kwekers hebben Hemerocallis (daglelie) gekozen tot Vaste Plant van het Jaar 2002. Daarmee is de keus gevallen op een interessante, fraaie plant die het in vrijwel elke tuin uitstekend doet. De plant kreeg de naam daglelie omdat de bloemen, die lijken op die van een lelie, maar een dag leven om vervolgens weer direct door een nieuwe te worden opgevolgd. De naam Hemerocallis is afgeleid van het Griekse hemera=dag en kallos= schoonheid. De bloemen van de daglelie zijn verenigd in een wat losse bloeiwijze aan het eind van een fijne, stevige stengel. Hemerocallis biedt keuze uit een groot aantal cultivars en kleuren. Bij een goede keuze van de cultivars heeft de tuinbezitter bloei van mei tot september.

Ruim 50.000 cultivars

Deze uit Oost Azië afkomstige plant heeft meer dan 50.000 geregistreerde cultivars. Dit is vooral te danken aan de enorme belangstelling vanuit Amerika in de jaren 60, waar zeer veel selectiewerk heeft plaatsgehad. De plant is verwant aan Hosta. Eigenlijk verwonderlijk dat Hemerocallis in Nederland nooit echt is doorgebroken, want de daglelie is een dankbaar gewas. Kleurrijk, breed toepasbaar en nauwelijks ziektegevoelig. Ondanks dat de naam misschien anders doet vermoeden, heeft de daglelie ook geen last van leliehaantjes.

Klassieke dagleliesoorten hebben over het algemeen een korte, rijke bloeiperiode. De nieuwere soorten hebben vaak een meer gespreide bloei met nieuwe kleuren als citroengeel, roze en wit. Ook met de bloemvormen is een hele hoop gebeurd. Behalve de typische lelievorm, zijn er nu ook bloemen met sierlijk puntig blad. Hemerocallis ‘Crimson Pirate’ heeft bijvoorbeeld van deze prachtige bloemen. Tevens kennen diverse soorten een zogenaamde nabloei. Na de ‘hoofd bloeiperiode’, bloeien ze later in het seizoen nogmaals of ze blijven gewoon tot de vorst bloemen geven.

Van de duizenden dagleliesoorten, biedt het tuincentrum meestal twee of drie soorten. Menig tuinliefhebber is na het kopen van deze planten besmet met het ‘daglelievirus’. Een ontembare verzamelwoede is het resultaat. Al snel zal de liefhebber er achter komen dat hij er niet alleen voor staat. Er worden geregeld daglelie-bijeenkomsten georganiseerd en er is veel wetenschap te vinden in boeken en tegenwoordig natuurlijk ook via internet.

 

Hemerocallis is uitstekend toe te passen als solitair in een gazon. Daarnaast zijn tal van cultivars ook uitstekend toe te passen als vakkenvuller onder en rond bomen en heesters in onderhoudsvriendelijke tuinen. In de volksgeneeskunst wordt de daglelie op diverse manieren toegepast. Zo is het sap van de wortel een goed tegengif tegen arsenicumvergiftiging. Een heel andere toepassing is die van de oudere bladeren van de plant om er sandalen van te maken, in oosterse landen een veel toegepast schoeisel.

In China en Japan wordt deze plant voornamelijk als voedsel geteeld. Alle delen van deze plant zijn eetbaar, maar het gaat vooral om de bloemen. Je kunt ze rauw eten, bijvoorbeeld in een salade. De bloemen zijn knapperig en hebben een zoete smaak, door de nectar die er in zit.

Niet kieskeurig

De daglelie is niet kieskeurig qua grondsoort. De lange en uitbundige bloei van de daglelie kost de plant wel veel energie. Om deze uitbundige bloei elk jaar in dezelfde mate terug te laten komen, is een goed bemeste, iets vochtige tuingrond op een plekje in de zon of halfschaduw het beste.

Japanse kruidentuin

De Hemerocallis komt van oorsprong uit het verre oosten. De Oosterse sfeer kun je in de tuin laten terugkomen door Hemerocallis te combineren met varens, Hosta, bamboe en kleinbladige heesters zoals Buxus. Zeker in de nabijheid van een waterpartij en mooie materialen zoals natuursteen vormt dit al snel een tuin met Japanse uitstraling.

De veelzijdigheid van Hemerocallis blijkt uit de mogelijkheid om dezelfde plant uit de Japanse tuin ook in de oer-Hollandse kruidentuin toe te passen. Zowel in pot als in de kruidenborder misstaat een forse pol Hemerocallis zeker niet. In de grotere kruidentuin is hij ook goed geschikt om plantvakken mee af te schermen. Een leuk alternatief voor de gangbare Buxus-, kattekruid- en lavendelhaagjes. En de daglelie is overigens ook terecht op zijn plaats in de kruidentuin want alle plantendelen zijn eetbaar.

back       top

 

Index foto's vaste planten

 

Tuinplanten

 

Copyright © 1999 - 2002  J. Baaij.