K e r s t b o m e n   2008

 

De belangrijke Christelijke feestdag 'Kerstmis' bruist van de legendes en het symbool dat al die legendes verenigt is de kerstboom. >>>>>

 

 

Links:

Kerstboom giftig ?

Tips

Webcams


Picea abies. De traditionele kerstboom.

 

 

Picea abies (Fijnspar)Picea abies

Picea Abies, de traditionele kerstboom. In het Nederlands fijnspar. Het is dus een spar terwijl er vaak over "kerstdennen" wordt gesproken.  Oorspronkelijk komt deze boom uit ScandinaviŽ.  Onder gunstige omstandigheden kan hij meer dan 60 meter hoog worden en de kaarsrechte stammen worden gebruikt als timmerhout, het zogenaamde vurenhout. In Noord Europa zijn fijnsparren dan ook van grote economische waarde. In ons land wordt hij voornamelijk gekweekt als kerstboom

 

 


Picea omorika. Servische spar.

 

Picea omorika (Servische spar)

De Servische Spar is een sierlijke tot onder gevulde boom. De kleur van de naalden is donker groen aan de bovenkant en blauwachtig aan de onderkant.  Meestal smaller dan Picea abies

 

 


Picea pungens. Blauwspar.

 

Picea pungens (Blauwspar)

Blauwe kerstboom met stevige takken

 

 


Abies nordmanniana

 

Abies nordmanniana (Nordmannboom)

Weinig naaldval, stevige takkenAbies nordmanniana

 

 

 

 

 

 


 

Abies nobilus

Geurende kerstboom met zachte naalden. Weinig naaldval.

Naalden zijn aan de bovenkant blauw groen.

Takken worden veel gebruikt voor kerstgroen.

 

Abies nobilus


  

De belangrijke Christelijke feestdag 'Kerstmis' bruist van de legendes en het symbool dat al die legendes verenigt is de kerstboom.
Voor sommigen stelt de driehoekige dennenboom de Heilige Drievuldigheid voor. Het verband van de spar met Kerstmis is terug te voeren tot de Middeleeuwen, naar de traditie van de symboliek rond het verhaal van Adam en Eva op 24 december, naar een pittoreske reproductie van de Tuin van Eden, die bomen bulkend van het fruit toont - het symbool van overvloed. In de loop van de tijd werden die bomen geleidelijk aan vervangen door de naaldboom, een magische plant omdat die altijd groen is. Volgens een Noord Europese legende vond Christus bescherming bij die boom toen hij als kind opgejaagd werd door de soldaten van Koning Herodes.

Verspreiding

De eerste indicaties van het gebruik van de kerstboom komen uit een Duitse kroniek uit 1605. Die beschreef de gewoonte een naaldboom mee naar huis te nemen en te versieren met kleurige rozen van papier, lekkernijen en vergulde ornamenten.
Aan het einde van de achttiende eeuw vermeldde Goethe in zijn roman 'Het Lijden van de Jonge Werther' als eerste de naaldboom in een literair werk en doken er kerstbomen op in Weimar, de toenmalige Duitse culturele hoofdstad.
In de negentiende eeuw verspreidde de traditie zich over heel Europa, zelfs naar de Romaanse landen. Tegen de tweede helft van de twintigste eeuw zien we de kerstboom in huizen overal ter wereld, zelfs in Japan en Afrika. Tegelijkertijd werd de boom gezien als onderdeel van het proces dat van een religieus familiefeest een groot consumentenfestijn gemaakt heeft.
 


Een ecologische vergissing?
Vele zien de traditie van de aangeklede boom als een ecologische vergissing, en promoten het gebruik van kunststof bomen. Maar is het echt waar?
Landbouworganisaties ontkennen dit - "negatieve campagnes," zeggen ze, "ieder die een kerstboom wil, kan er ťťn kopen in een kwekerij." Ze voegen nog toe dat 90% van de kerstbomen uit kwekerijen komen die gespecialiseerd zijn in dit type plant, terwijl de resterende 10% bestaat uit naaldboomgarnituren en takken, het resultaat van de normale bosbouwpraktijk die snoeiprogramma's toepast als onmisbaar onderdeel van bosontwikkeling.
Kerstbomen kweken is van enorm economisch belang, vooral in marginale heuvelachtige of bergachtige gebieden, waar de kweek een interessante manier is om inkomen te subsidiŽren en voormalig landbouw- en weideland te gebruiken dat anders verlaten zou worden en zo hydro-geologisch verval kan veroorzaken.


De kerstboom is giftig !


De spar heeft in zijn naalden een vluchtige olie, met als hoofdbestanddeel terpenen. Dieren, vooral honden en katten kunnen het gif binnenkrijgen doordat ze aan de takken kauwen of van water gedronken hebben waar naalden in gelegen hebben of waar de stam in staat. De verschijnselen zijn braken, diarree, mond-keelholteontsteking, maagdarmproblemen en algehele malaise.

Giftige tuinplanten

 


Tips :

 


 

Externe Links:

Kerstboom en andere gewoontes.
De geschiedenis van het ontstaan van de kerstboom en een paar andere zaken, komen hier aan de orde. Wist u dat de kerstboom al beschreven staat in het oude testament?

De kerstboom - Geschiedenis en traditie.

Weetjes over de kerstboom

 


 

Buitenlandse sites:

 

Duitse site:

www.steigerwaldbaeume.de

Belgische site:

www.salmsapin.com

Sites USA:

Oomen tree farm

The Rocks

Christmas Tree Farm Network

 

Christmas Tree Associations:

Christmas Tree Growers' Association of Ontario

National Christmas Tree Association

California Christmas Tree Association

Michigan Christmas Tree Association

 

 


 

Webcams :

Edinburgh (Schotland)

Trafalgar Square, Londen (Engeland)

Kerstmis in HÝnefoss (Noorwegen)

Madrid (Spanje)

 

 


 

Tuinplanten

 

Overzicht producten

 

      Vorige pagina    
      Tuinplanten Top    
             
[Homepage]  [Ontwerp]  [Aanleg]  [Onderhoud]  [Overzicht website]

 

Laatst bijgewerkt d.d. 29-07-08

 

Copyright © 1999 - 2008  J. Baaij.