Hedera helix

 

 

Hedera helix

Klimop

Clematis armandii

Hedera helix is een bekende, groenblijvende kruipende of klimmende plant die zich door hechtwortels vastklemt aan bijvoorbeeld een boom, zonder daaraan voedsel te onttrekken.

Muren, boomstammen, pergola's  en schuttingen kunnen worden bedekt met Hedera. De altijd groen blijvende plant kan wel 20 meter lang kan worden.

De bloem.

Het is pas nadat de plant in de adulte fase is gekomen dat ze begint te bloeien. Doorheen het dikke pak bladgroen komen op stelen eindstandige schermen van een 40-tal en meer bloempjes te voorschijn. Het groengele bolletje heeft 5 vlezige kroonbladen die zich volledig open wentelen om de 5 meeldraden goed vrij te krijgen. Deze laatste bezitten eivormige helmknoppen met een dikke, vlezige stijl. Ze lokken met een overvloed aan nectar heel wat insecten. Vooral voor de bijen die in dit seizoen bijna niets meer aan voedsel vinden, is het een waar festijn.

 

Vruchten.

Doordat de bloemen zo goed worden bevlogen, is er ook veel bevruchting. De vruchtjes ontwikkelen zich gedurende een lange periode (koude) en dan tot zwartblauwe, besachtige steenvruchten die in de winter en het voorjaar door de vogels worden gegeten.

De bessen zijn giftig evenals de bladeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

LINKS..............

 

woudengroep.nl/hedera

neerlandstuin.nl/struiken/hedera

www.avogel.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Index klimplanten: "De Verticalen"

 

Tuinplanten

 

Overzicht producten

 

      Vorige pagina    
      Tuinplanten Top    
             
[Homepage]  [Ontwerp]  [Aanleg]  [Onderhoud]  [Overzicht website]

 

Laatst bijgewerkt d.d. 24-07-08

 

Copyright 1999 - 2006  J. Baaij.